Verhoiluliike P. Nikola logo

Nikolan verhoilijasukua jo neljännessä polvessa


Allan Nikola vuonna 1937Katkeamaton verhoilijoitten sarja Nikolan suvussa
sai alkunsa 1900-luvun alussa, kun R.W. Nikolan satulaseppä- ja verhoiluliike aloitti toimintansa Raumalla. Sittemmin Richardin poika Allan Nikola siirtyi parikymmpisenä Helsinkiin ja päätti ryhtyä opiskelemaan verhoilijaksi, jota työtä oli jo isänsä liikkeessä aloitellut satulaseppänä. Hän työskenteli tässä vaiheessa myös mm. Oy Boman Ab:llä ja itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Allan kutsuttiin opettajaksi vuonna 1936
silloin Katjannokalla sijaitsevaan Verhoilija-ammattikouluun. Opettajana Allan pysyi eläke-ikäänsä saakka. Vaikka koulu muutti muutaman kerran sekä nimeään että sijaintiaan, viimeisenä paikkana Vallila ja Vallilan Ammattikoulu.Verhoilunäyttely 1957

Allanin pojista Matti, ryhtyi jatkamaan isänsä viitoittamaa tietä. Auto- ja huonekaluverhoomo Matti Nikola on toiminut Töölössä Lääkärinkadulla jo yli 40 vuotta.

Käsi- ja opettajantyön perinne jatkuu suvussa vankkana; Matin pojista sekä Pauli, että Mikko toimivat kumpikin verhoilijan ammatissa. Mikon työpaikkana on nykyisin Suomen Kansallisteatteri.


"Suomalainen
käsityöperinne
säilyy tekemällä"
-Matti Nikola-
Verhoilijamestari Pauli Nikola työnsä ääressä.

Pauli Nikola on valmistunut ammattiinsa Vallilan Ammatti-koulun verhoilualan opinto-linjalta vuonna 1976.

Valmistumisensa jälkeen hän aloitti Verhoiluliike P. Kanervan palveluksessa, jossa viihtyi aina vuoteen 1987 asti.

Sen jälkeen Pauli toimi itsenäisenä ammatin-harjoittajana Töölössä aina vuoteen 1999 saakka, jolloin Verhoiluliike Kanerva kutsui Paulin uudelleen palvelukseensa. Samassa yhteydessä Pauli siirsi omat toimitilansa Töölöstä Klaukkalaan Savitorpankujalle, jossa Verhoiluliike P. Nikola edelleen sijaitsee.

1989 Pauli suoritti Kisällin tutkinnon

1991 Verhoilijamestarin todistuksen Pauli sai Verhoilija-mestareiden Liiton 60 -vuotis juhlakokouksessa, Mestarikillan sulkamestarina toimineelta isältään, Matilta.

1997-99 Pauli toimi verhoilutyön opettajana Vallilan Ammattikoulun alaisena Malminkartanossa.

2014 Pauli kouluttautui Näyttötutkintomestariksi (NTM)

© P. Nikola 13.04.2014